Beter slapen dankzij vaste slaaprituelen

tips om vlot in slaap te vallen

Sleepy®, Johan Baetens
Beter slapen dankzij vaste slaaprituelen: tips om vlot in slaap te vallen

De ene avond val je in slaap zodra je hoofd je kussen raakt. En de andere … lukt het je maar niet om de slaap te vatten. Je doet nochtans alles volgens de regels van de kunst: je kamer is stil en duister, je hebt sinds de middag geen koffie meer gedronken, je ligt comfortabel en goed ondersteund in bed. Alles is zoals het hoort, maar de slaap komt niet. Herkenbaar? Neem dan je slaaprituelen eens onder de loep.

Van dag naar nacht met een vast ritueel

Met een slaapritueel geef je je lichaam én je geest te kennen dat het tijd is om te gaan slapen. Het helpt je om de mentale rust te vinden die je nodig hebt om vlot in slaap te vallen. Regelmaat is daarbij van essentieel belang: je herhaalt je slaapritueel elke dag, zodat je de handelingen automatisch begint te associëren met slapen. Een warm bad, een kop cafeïnevrije thee, een halfuurtje lezen? Allemaal uitstekende manieren om de dag achter je te laten en tot rust te komen.

Kom tot rust in bed

Blijf je onrustig woelen in bed? Dan bestaan er heel wat technieken om wat geestelijke rust te vinden voor het slapengaan. Concentreer je bijvoorbeeld op kalmerende gedachten, overloop de gebeurtenissen van de dag of schrijf terugkerende piekergedachten op in een notitieboekje dat je naast je bed legt.

Technieken voor een beter slaapritueel

Voor wie het moeilijk heeft met ontspannen, zijn relaxatie- en meditatieoefeningen een goede voorbereiding op de nacht. Sommige oefeningen concentreren zich op een kalme ademhaling, andere zijn geïnspireerd door yoga en ‘mindfulness’. Concrete tips vind je terug in het boekje ‘Haal energie uit je slaap’.

Een laatste tip? Sta gewoon terug op wanneer je de slaap niet kan vatten. Ben je na twintig of dertig minuten nog klaarwakker? Ga dan iets rustgevends doen tot je jezelf moe voelt worden. En kruip dan opnieuw in bed. De kans is groot dat je vlot inslaapt.


Lees ook: Je slaapkamer inrichten als oase van rust