Een goede slaper vindt sneller de weg!

Waarom je maar beter met een uitgeslapen bijrijder op pad gaat.

Jurgen Swinnen
Odoo afbeelding en tekstblok

Vermoeidheid vermindert je navigatie kwaliteiten

Herken je ze? De discussies over of je nu links of rechts moet of dat je 'maar een klein beetje te ver' bent gereden? Laat maar even rusten want het is bewezen, goed slapen voor je op pad gaat helpt! Onlangs verscheen in het toonaangevende Sleep science journal een studie die aantoont dat uitgeslapen mensen beter en met minder fouten navigeren dan mensen die slecht of veel minder hebben geslapen.

Tijdens je slaap doorloop je verschillende slaapfasen. Elke fase is belangrijk, maar blijkbaar is er een belangrijke link tussen 'de weg gemakkelijk vinden' en diepe slaap. Met deze studie onderzocht men het effect van slaap op je ruimtelijk inzicht. Men liet een groep mensen slecht slapen en een andere groep kon genieten van een goede nachtrust. Daarna kregen de beide groepen (virtuele) opdrachten die te maken hadden met ruimtelijk inzicht, zoals de weg vinden. De goede slapers maakten veel minder fouten en vonden sneller de juiste weg.

Blijkbaar speelt de hippocampus in je hersenen een belangrijke rol bij het verwerven van ruimtelijk inzicht. Vooral tijdens de zogenaamde slow wave sleep (SWS) of delta slaap want deltagolven zijn zeer traag. Als je te weinig slaapt verkleint je hippocampus als het ware een beetje en gaan je padvinderskwaliteiten sterk achteruit.

Klaar om op pad te gaan?

Eerst maar es lekker slapen dan! Ga best pas slapen als je echt moe bent. Zorg voor voldoende verluchting in je slaapkamer. Want als je ongezonde, zuurstofarme lucht inademt, heeft dit onaangename gevolgen voor je slaapkwaliteit.

Zo heeft een goede nachtrust niet alleen een rustgevend effect op lichaam en geest, maar kom je ook nog es sneller en veilig op je bestemming aan. Fijne reis!
Lees ook: Waarom blauw licht je slaap verstoort