Kan je baby slecht slapen?

Tips over slaapritmes van een baby

Sleepy®, Johan Baetens

Als je baby slecht slaapt kunnen we het boek 'The Natural Baby Sleep Solution' aanbevelen. Het werd geschreven door iemand die je bijna een soort 'babyfluisteraar' kan noemen. Polly Moore is een Amerikaanse die werkt als directrice aan het 'Sleep Research at California Clinical trials' in San Diego.

Ze beschrijft dat baby's een bepaald ritme van slapen en waken kennen. Na een interval van ongeveer 90 minuten alertheid worden ze opnieuw slaperig. Goed om te weten als jonge ouder, is dat een baby onder de leeftijd van 3 maanden nauwelijks gaapt, dus je weet niet altijd of je baby nu honger heeft of slaperig is. Dokter Moore geeft aan dat net dat onderscheid aanleren aan je kleine spruit zo belangrijk is. Vaak gaan ouders er te snel vanuit dat een huilerige baby hongerig is. Ook al is de baby gewoon moe. Ze geeft aan dat je er best op vertrouwt dat een baby niet altijd een voeding nodig heeft om te slapen. 

Door na een interval van 90 minuten, rust te bieden aan de baby -en dus niet altijd een voeding- leert je baby het verschil kennen tussen 'moe zijn' en 'hongerig zijn'. Ze wijst er ook op dat de vele dutjes overdag absoluut geen gevolg hebben voor de nachtrust, integendeel. Een baby slaapt zeer veel, tot wel 18u per dag. Door het slaapritme van de baby te volgen treedt er geen oververmoeidheid of slaapdeprivatie op. Vaak is die oververmoeidheid bij baby's de oorzaak van het slecht slapen tijdens de nacht zegt ze.  Kan je baby om een of andere reden niet op eigen matras of bed rusten? Neem ze dan gewoon lekker dicht bij je, om ze in je armen rust te geven. "The Natural Baby Sleep Solution" boek

Auteur: Polly Moore (Ph. D.), Engelstalig

Vol tips om te leren omgaan met de slaapritmes van je baby. 

Odoo tekst en afbeelding blok