Slaap je slechter met een hond in de slaapkamer?

Slaaponderzoek geeft antwoorden

Jurgen Swinnen
Slaap je slechter met een hond in je slaapkamer?

Voor heel wat mensen is hun trouwe viervoeter hun beste maatje. Een vriend die ze graag meenemen op hun slaapkamer, en soms zelfs op bed. Maar wat is de invloed van een hond in de slaapkamer? Ga je er slechter door slapen of net niet?

Onderzoek 

Uit slaaponderzoek dat voorgesteld werd tijdens de vergadering naar aanleiding van de 30e verjaardag van de "Associated Professional Sleep Societies" in het Amerikaanse Denver, blijkt alvast dat de aanwezigheid van een hond in de slaapkamer niet per sé nefast is voor de nachtrust.

Baasjes en honden

Van augustus tot december 2015 werd de slaap van zowel mensen als honden die in dezelfde slaapkamer sliepen, geanalyseerd. Voor dit onderzoek werden 40 gezonde volwassenen zonder slaapproblemen én hun honden onderzocht. De honden moesten minstens 6 maanden oud zijn. Zowel de baasjes als hun honden droegen 7 nachten lang een zogenaamde versnellingsmeter. Deze meter registreert onder andere de bewegingen tijdens je slaap.

Slapende honden storen niet

Uit de onderzoeksresultaten kwamen de wetenschappers tot de verrassende vaststelling dat de aanwezigheid van een hond in de slaapkamer de slaapkwaliteit niet beïnvloedt. De 40 proefpersonen die - we herhalen het - geen slaapproblemen hadden, behielden een goede slaapkwaliteit tijdens de onderzoeksperiode. Bij de proefpersonen waarvan de hond ook effectief op het bed sliep, werd wél een verminderde slaapkwaliteit vastgesteld.

Een vrij verrassende conclusie dus, aangezien algemeen aangenomen werd dat je huisdieren op de kamer maar beter kunt vermijden. Belangrijk is natuurlijk dat je een slaapomgeving creëert waar jij je goed bij voelt, met of zonder hond op de kamer. Heb je je trouwe viervoeter graag dicht bij je tijdens de nacht, dan kan dat zeker. Extra stofzuigen is dan wel de boodschap, om de haartjes van je hond te verwijderen én om huisstofmijt te vermijden. Wist je dat we bij Sleepy een speciale anti-huisstofmijt spray aanbieden?