Wat is de invloed van de maan op je slaap?

Fabeltje of waarheid?

Jurgen Swinnen
Beter slapen dankzij vaste slaaprituelen: tips om vlot in slaap te vallen

De maan boeit en intrigeert de mens al vele duizenden jaren en wordt logischerwijs gelinkt aan de nacht en onze slaap. Maar de maan kan die slaap ook verstoren. Misschien heb je zelf al ervaren dat je minder goed slaapt bij volle maan? Is dat ook zo of beelden we het ons in?

Uit een studie die in het vakblad Current Biology verscheen, blijkt alvast dat de maan ook echt onze slaap verstoort. De onderzoekers bestudeerden drie jaar lang 33 vrijwilligers in een slaaplabo en uit hun bevindingen blijkt alvast dat er een verband is tussen onze slaap en de maancycli. Tijdens de drie à vier nachten rond een volle maan:

-       hadden de deelnemers gemiddeld vijf minuten meer nodig om in te slapen;

-       sliepen ze ook 20 minuten minder lang;

-       verminderde de diepe slaap met 30 procent;

-       was hun melatonineniveau lager;

-       en klaagden de deelnemers over sufheid.

Belangrijk hierbij is te weten dat de deelnemers in een volledig verduisterde kamer sliepen, zonder dat ze de maan konden zien. Ze waren dus niet op de hoogte van de maancycli.

De wetenschappers besloten dat de invloed van de maan op onze nachtrust niets te maken heeft met het maanlicht of de aantrekkingskracht van de maan. Het verstoorde slaapritme zou een overblijfsel zijn uit de oertijd. Blijkbaar ontwikkelden we een soort interne ‘maanklok’ die de cycli van de maan volgt. Door minder diep te slapen bij volle maan, zouden onze voorouders uit de oertijd zich beter kunnen beschermen tegen roofdieren. Die jagen blijkbaar vooral bij volle maan, wanneer er veel licht is. Of hoe "Mannetje Maan" ook een rol gespeeld heeft in onze evolutie.

Bron: Current Biology ½ livescience.com